BAHAN – BAHAN ;
500 Gm isi ikan tenggiri
200 gm bawang kecil kisar
75 gm bawang putih kisar
50 gm kunyit hidup – kisar
12 biji cili merah – kisar
7 biji cili padi = kisar
1/2 in lengkuas muda
4 keping daun limau purut
5 batang serai – diketuk
1/2 in belacan –bakar dan hancurkan
150 gm udang kering – kisar
1/2 liter air rebus ikan
75 gm air asam jawa
300 gm pati santan
garam dan serbuk perasa secukupnya
BAHAN- BAHAN ;
1kg mi kuning atau bihun yang telah direndam dalam airserbuk kunyit
300 gm timun – hiris halus
200 gm tauge – celur
50 gm lobak masin hancur
3 biji bawang besar
2 batang bunga kantan – hiris
5 biji limau kasturi
10 helai daun pudina
CARA MEMBUATNYA ;
1. Campurkan kesemua bahan-bahan rebusan didalam periuk dan didih dengan api perlahan
2. Masukkan pati santan dan bahan perasaapabilasudah mendidih
3. Celurkan mi kuning mengikut kesukaan,masukkan kedalam mangkuk
4. tuang kuah yang siap diatas mi atau bihun
5. Hiaskan dengan timuntaugeh,lobak masin hancur,bawang bersa,bunga kantan,daun pudina dan limau kasturi
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment