Monday, January 24, 2011

Home » , , » LAKSA THAILAND

LAKSA THAILAND

DSC08093

BAHAN – BAHAN ;

500 Gm isi ikan tenggiri

200 gm bawang kecil kisar

75 gm bawang putih kisar

50 gm kunyit hidup – kisar

12 biji cili merah – kisar

7 biji cili padi = kisar

1/2 in lengkuas muda

4 keping daun limau purut

5 batang serai – diketuk

1/2 in belacan –bakar dan hancurkan

150 gm udang kering – kisar

1/2 liter air rebus ikan

75 gm air asam jawa

300 gm pati santan

garam dan serbuk perasa secukupnya

 

BAHAN- BAHAN ;

1kg mi kuning atau bihun yang telah direndam dalam airserbuk kunyit

300 gm timun – hiris halus

200 gm tauge – celur

50 gm lobak masin hancur

3 biji bawang besar

2 batang bunga kantan – hiris

5 biji limau kasturi

10 helai daun pudina

 

CARA MEMBUATNYA ;

1. Campurkan kesemua bahan-bahan rebusan didalam periuk dan didih dengan api perlahan

2. Masukkan pati santan dan bahan perasaapabilasudah mendidih

3. Celurkan mi kuning mengikut kesukaan,masukkan kedalam mangkuk

4. tuang kuah yang siap diatas mi atau bihun

5. Hiaskan dengan timuntaugeh,lobak masin hancur,bawang bersa,bunga kantan,daun pudina dan limau kasturi

 

SEDIA DIHIDANG                   

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...