BAHAN – KEK :
120 gm tepung hong kong
120 gm gula pasir
70 ml air
3 biji telur
1 sudu kecil esen strawberi
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam
BAHAN KRIM :
400 gm blueberi filling – didalam tin
350 gm krim putar – dipukul hingga kembang
2 sudu besar susu segar – dipukul hingga kembang
CARA MEMBUAT KEK :
1. Pukul telur dan gula pasir hingga cair,tuangkan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata
2. Masukkan tepung hong kong,serbuk penaik dan gaulkan adunan supaya sebati
3'. Kemudian masukkan esen strawberi dan gaulkan hingga rata
4. Tuangkan adunan kedalam acuan kek dan bakar didalam ketuhar dengan suhu150c selama 30 minit
5. Apabila kek sejuk,potong pada 3 keping,sapukan setiap keping dengan krim putar,blueberi filling dan lapiskan
6. Kemudian sapukan lebihan krim putar di sekeliling kek dan dan blueberi filling di bahagian atasnya
7. Hiaskan dengan hirisan buah strawrebi
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment