BAHAN-BAHAN:
3 keping ikan tenggiri
3 keping ikan tenggiri
BAHAN A:
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
BAHAN B:
100 gm tomato (hiris)
3 biji cili hijau (hiris)
1 batang serai (ketuk)
100 gm tomato (hiris)
3 biji cili hijau (hiris)
1 batang serai (ketuk)
BAHAN C:
1/2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
BAHAN D:
5 helai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu kecil stok ikan bilis
Garam secukup rasa
5 helai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu kecil stok ikan bilis
Garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A dan bahan C hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan B dan bahan D. Selepas itu, masukkan ikan tenggiri. Kacau sebati.
3. Masak sehingga kuah mendidih
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment