BAHAN A:
2 kg tulang rusuk lembu
7 ulas bawang putih
4 cm halia (ketuk)
Air secukupnya
5 labu bawang besar (mayang)
5 tangkai cili hijau (mayang)
BAHAN B:
1/2 cawan minyak sapi
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
BAHAN C:
3 labu bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
3 cam halia (kisar)
Sedikit rempah 4 sekawan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kesemua bahan A direbus. Pastikan daging direbus sehingga empuk.
2. Pijarkan sedikit minyak sapi dan tumiskan bahan C sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan bahan A tadi. Selepas itu, masukkan pula bahan B. Masak sehingga pekat
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment