Sunday, December 26, 2010
Home »
aneka resepi
,
resepi
,
resepi dalcha
»
RESEPI DALCHA
BAHAN – BAHAN :
300 gm daging - direbus
2 biji terung bulat
1 batang lobak merah
4 biji ubi kentang
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
50 sen kacang dal – direbus dan dikisar separuh halus
2 mangkuk santan cair
1 cawan santan pekat
BAHAN TUMISAN :
1/2 cawan minyak
2 bungkus serbuk kari daging
2 mangkuk air asam jawa
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 inci kulit kayu manis
4 ulas bunga lawang
3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA ;
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumisan,biarkan hingga garing ,kemudian masukkan serbuk kari dan kacau perlahan – lahan
2. Masukkan daging dan masak hingga empuk
3’ Masukkan kentang dan biarkan setengah empuk
4. Masukkan lobak merah,terung ,cili,dan kacang dal
5. Masukkan santan cair dan santan pekat ,.masak hinggamendidih dan kuah menjadi agak pekat
SEDIA DIHIDANG
RESEPI DALCHA
BAHAN – BAHAN :
300 gm daging - direbus
2 biji terung bulat
1 batang lobak merah
4 biji ubi kentang
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
50 sen kacang dal – direbus dan dikisar separuh halus
2 mangkuk santan cair
1 cawan santan pekat
BAHAN TUMISAN :
1/2 cawan minyak
2 bungkus serbuk kari daging
2 mangkuk air asam jawa
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 inci kulit kayu manis
4 ulas bunga lawang
3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA ;
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumisan,biarkan hingga garing ,kemudian masukkan serbuk kari dan kacau perlahan – lahan
2. Masukkan daging dan masak hingga empuk
3’ Masukkan kentang dan biarkan setengah empuk
4. Masukkan lobak merah,terung ,cili,dan kacang dal
5. Masukkan santan cair dan santan pekat ,.masak hinggamendidih dan kuah menjadi agak pekat
SEDIA DIHIDANG
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
December
(153)
- TELUR ITIK MASAK LEMAK CILI API
- SAMBAL GORENG UBI KAYU
- MASAK LEMAK CILI API JANTUNG PISANG
- KEK PISANG MADU
- KEK EPAL
- BISKUT RANGUP BEREMPAH
- BISKUT DAISY COKLAT
- BISKUT HALIA
- BISKUT COKLAT BERSALUT
- BISKUT COKLAT URAI
- BISKUT TART NENAS
- BISKUT SAMPERIT
- BISKUT BUNGA TANJUNG
- BISKUT KACANG GULUNG
- RESEPI DALCHA
- RENDANG DAGING
- RESEPI SATE NELAYAN
- OTAK – OTAK :
- IKAN BAKAR
- RENDANG ITIK
- AYAM GOLEK SRI PENGANTIN
- DAGING KERINGSING
- RENDANG HIJAU
- Resepi Acar Timun
- Resepi Ayam & Sayuran Masak Paprik
- IKAN BAWAL MASAM MANIS
- DAGING RENDANG SERAWAK
- SAMBAL JAWA
- URAP SAYUR KAMPUNG
- SOTONG MADU BERSANDING
- IKAN KELI ASAM PEDAS DARAT
- BISTIK CENDAWAN
- KERABU PUCUK KACANG
- UDANG 5 MINIT
- KARI TELUR BERTERUNG
- KERABU TELUR
- SAYUR CAMPUR LADA SULAH
- TOMATO BERISI TUNA
- Resepi Sawi Goreng
- Resepi Sawi Goreng
- Resepi Bayam Tumis Air
- Resepi Masak Lemak Putih Bayam
- KACANG BUNCIS GORENG BERTAUHU
- SAYUR GORENG BERTAUHU
- SAYUR KINCAM
- TAUHU KUKUS SOS TIRAM
- ASAM PEDAS BEBOLA IKAN
- BEBOLA SOTONG
- TERUNG SAMBAL UDANG GERAGAU
- KACANG PANJANG GORENG BERTELUR
- TAUHU ISTIMEWA
- KUBIS GORENG
- KACANG BUNCIS TUMIS TELUR
- IKAN SIAKAP KUKUS PEDAS
- EKOR REBUS TOMATO
- KERANG MASAK LEMAK KUNING
- PERIA GORENG RANGUP
- MEE SUP WATAN
- BUBUR NASI PELBAGAI CAMPURAN
- KUIH BANGKIT
- BIPANG KACANG
- PUTU KACANG
- MI HOKIEN
- PENANG KUE TEOW
- Resepi Sup Sayur
- Resepi Peria Goreng Pedas
- Resepi Peria Goreng
- Resepi Kari Pedas Kentang
- Resepi Kari Terung
- Resepi Terung Goreng Masak Sambal
- Resepi Terung Goreng Berlada
- Resepi Bendi Goreng Bertelur
- Resepi Sambal Bendi
- Resepi Lobak Dan Kacang Goreng Dengan Udang
- Resepi Kobis Masak Lemak Putih
- Resepi Kobis Goreng Telur
- Resepi Lala Tumis Kering
- Resepi Lala Sos Tiram
- Resepi Sayur Campur Goreng
- Resepi Petola Masak Lemak
- Resepi Petola Tumis Air
- Resepi Bayam Tumis Air
- Resepi Tomyam Cendawan
- Resepi Lepat Ubi
- Resepi Kuih Chara Berlauk
- Kuih Cara Manis
- Resepi Lempeng Pisang
- Resepi Bendi Goreng Sos Tiram
- SAYUR TUMIS DAUN BAWANG
- PENGAT LABU
- FUCUK GORENG
- ROTI JOHN
- NASI TEKAN (IMPIT)
- SAYUR KELADI
- BAN MANIS
- ROTI KENTANG
- ROL KAYA :
- LENGAT PISANG
- KEK KEJU STRAWBERI
- TELUR KUKUS SERI RAMPAI
-
▼
December
(153)
No comments:
Post a Comment