BAHAN – BAHAN :
1 ekor itik - potong 20
1 liter santan
200 gm halia – kisar
100 gm bawang merah – kisar
100 gm bawang putih kisar
150 gm serai – kisar
50 gm lengkuas – kisar
150 gm cili boh
200 gm kerisik
5 helai daun limau purut
5 helai daun kunyit
2 batang serai – dititik
2 keping asam gelugor
50 gm lada hitam
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
1. Bersihkan itik dan rebus dahulu untuk menghilangkan bau dan mengeluarkan minyaki
2. Campurkan semua bahan yang dikisar bersama itik yang telah direbus dan diperap semalaman
3. Keesokannya masukkan dalam periuk dan jerang diatas api sederhana
4. Masukkan cili boh,,daun kunyitdaun limau purut,serai asam gelugor,kerisikdan kacau hingga sebati
5. Masukkan santan dan kacau selalu supaya tidak berkerak. masukkan garam dan lada hitam secukup rasa
6. Biarkan hingga agak kering sebelum diangkat
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment