BAHAN – BAHAN :
15 ekor udang
3 ulas bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 cm halia – dihiris
4 sudu besar majerin
2 sudu besar lada sulah
1 tangkai cili merah – dihiris
4 tangkai daun bawang
10 gm kacang sepat
100 ml air
1/2 batang lobak merah – dihiris
5 biji cendawan butang
1 biji capsium
3 kuntum bunga kubis
3 kuntum brokoli
1 sudu besar sos tiram
30 gm fucuk suun
1 keping fucuk kering
10 gm rempah kincam
1 ketul kiub ayam
CARA MENYEDIAKANNYA :
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia hingga naik bau
2. Kemudian tuangkan sedikit air.masukkan udang,kiub ayam, dan sos tiram.biarkan mendidih
3. Masukkan lobak merah,rempah kincam,sayur fucuk suun dan semua sayur- sayuran
4. Akhir sekali taburkan cili merah dan cili hijau,masukkan serbuk lada sulah dan kacau rata
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment