BAHAN – BAHAN :
500 gm daging – potong
4 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
10 gm kerisik
4 kuntum bunga cengkih
5 sm kulit kayu manis
1 mangkuk santan pekat
minyak masak
garam secukup rasa
BAHAN GILING :
200 gm lengkuas
50 gm bawang maerah
20 gm kunyit hidup
5 gm cili padi
3 batang serai
CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan minyak ,tumiskan kulit kayu manis dan bunga cengkih hingga kuning
2. Masukkan bahan giling dan masak hingga naik bau. kemudian masukkan daging dan kacau selalu
3. Kecilkan api dan masak hingga setengah jam
4. Bila daging empuk masukkan pula santan ,daun limau purut,daun kunyit,kerisik,garam,,masak lagi selama 15 minit dan angkat
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment