Home »
resepi
,
resepi daging
,
resepi sup
,
resepi sup daging
,
sup daging
»
Resepi Sup Daging
Resepi Sup Daging
Bahan-bahan :
- 1 kilo daging
- 1.8 liter air
- 1 biji bawang besar (blender)
- 7 biji bawang kecil (blender)
- 7 biji bawang putih (blender)
- 2 inchi halia (
- 2 sudu makan ketumbar
- 1/2 sudu makan jintan putih
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sup bunjut
- Bahan perasa
- Minyak masak
Cara-cara :
- Daging dalam keadaan suhu bilik agar tidak masak terlalu lama untuk empuk. Rebus dengan air bersama sup bunjut sehingga air rebusan menjadi separuh atau daging empuk.
- Blender bahan bertanda * dan tumis dengan minyak sehingga hampir garing.
- Kemudian tuang tumisan tadi ke dalam sup daging.
- Letak garam secukup rasa dan serbuk perasa untuk perasa tambahan.
- Bila dah siap, bolehlah dihidang...
No comments:
Post a Comment