Bahan-bahan :
1 kg beras pulut
1/2 biji ragi- ditumbuk halus Daun Getah @ daun pisang
Cara-cara :
1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan.
2. Apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan.
3. Tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena.
4. Setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang, peram 2 hari.
Bahan-bahan :
1 kg beras pulut
1/2 biji ragi- ditumbuk halus Daun Getah @ daun pisang
Cara-cara :
1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan.
2. Apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan.
3. Tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena.
4. Setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang, peram 2 hari.
1 kg beras pulut
1/2 biji ragi- ditumbuk halus
1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan.
2. Apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan.
3. Tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena.
4. Setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang, peram 2 hari.
No comments:
Post a Comment