Sunday, November 28, 2010

Home » , , , , » DENDENG LAMBOK

DENDENG LAMBOK


BAHAN – BAHAN :
1 kilo daging
10 biji bawang putih- dikisar
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
minyak untuk mengoreng dan menumis

BAHAN UNTUK SAMBAL :
100 gm cili hijau – dikisar kasar
30 gm bawang merah- dikisar kasar
2 biji tomato hijau – dipotong kecil
gula secukup rasa
garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :
1. Daging di rebus kemudian dihiris,tumbuk daging untuk melembutkannya
2. Gaul daging dengan bawang putih,ketumbar dan lada putih juga garam secukupnya
.perap sekurang-kurangnya satu jam
3. Kemudian goreng daging seketika,pastikan jangan terlalu garing
4. Kemudian tumiskan pula cili yang dikisar hingga masak
5. Masukkan sedikit gula ,tomato dan garam secukup rasa,biarkan masak
6. Maskkan daging yang dah digoreng dan gaul hingga sebati

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...