BAHAN-BAHAN ;
600 gmsotong
5 sudu makan tepung beras
1 cawan pati santan
sedikit air kapur
sedikit garam dan ajinomoto
hirisan daun kunyit
1 biji cili merah-dihiris halus
1/2 sudu kecil rempah ari
BAHAN UNTUK DIGILING
2 ULAS BAWANG PUTIH
3 labu bawang besar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh ketumdar
1/2 cm halia
1/2 cm kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
1.Bersihkan sotong dan buang kulit luar dan tahi hitamnya.Potong bulat-bulat dan masukkan tepung beras bersama-sama dengan air kapur.pati santan,ajinomoto ,garam dan hirisan daun kunyit
2. Letakkan sedikit rempah kari dan hirisan cili merah ,Masukkan bahan yang telah digiling kedalam adunan tepung.Gaul sebati dan tidak berbiji
3, Panaskan minyak dan goreng adunan cara berselerak,setelag kuning dan garing,angkat dan hidangkan
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment