Bahan-bahan
1kg tepung roti
140g gula kastor
20g garam
102g majerin
20g yis
10g pemantap roti / bread improver
20g softener
2 biji telor
500ml air ais (wa belasah air biasa jer...)
30g tepung susu
Inti Sardin
2 tin besar sardin (wa suka guna mackerel) - buang sosnya
1 labu bawang besar - dadu/cincang
3 ulas bawang putin - cincang halus
2 biji cili merah - cincang
sedikit halia - hiris halus
2 keping asam gelugur (asam keping) - rendam sekejap
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar minyak utk menumis garam secukup rasa
Roti
- Satukan bahan kering ke dalam mangkuk pengadun.
- Uli pada kelajuan minimum.
- Sambil tu masukkan bahan cecair secara perlahan.
- Uli hingga jadi doh.
- Masukkan majerin dan teruskan ulian sehingga doh menjadi licin.
Inti
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan cincang/hiris hingga naik bau. masukkan sardin. lenyek2kan biar hancur.
- Masukkan sos cili dan asam keping. Biar sedikit kering. Perasakan dengan garam.
- Jika suka bubuh la serbuk perasa (ganti ngan secubit gula).
No comments:
Post a Comment