KUIH TALAM PISANG
Sumber: Hawa Ismail
BAHAN-BAHAN LAPIS BAWAH
250 gram tepung beras
100 gram tepung Hong Kwee
100 gram gula pasir
1500 ml santan cair
300 gram pisang raja atau pisang berangan - potong dadu
Sedikit garam
Loyang 11 x 11 x 3 - gris sekeliling dengan minyak sayur
PERATURANYA
1 Panaskan kukusan.
2 Tepung beras, tepung Hong Kwee, gula pasir, garam dan santan cair, dikacau rata dan tapis. Masak atas api hingga pekat sedikit. Matikan api, lalu masukkan pisang dadu dan kacau rata.
3 Tuang adunan kedalam loyang. Kukus hingga masak. Setelah itu tuangkan pula seri-kaya diatasnya. Dan kukus lagi sehingga masak
Tuesday, November 1, 2011
Home »
aneka resepi kuih
,
aneka resepi kuih taam
,
Talam Pisang
»
Talam Pisang
Talam Pisang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2011
(668)
-
▼
November
(94)
- Puding Kelapa
- Biskut Kurma
- SOTONG MASAK REMPAH KURMA
- Telur Puyuh Masak Halia
- Ikan bakar
- Daging bakar
- Rendang Pakistan
- Daging Masak Jintan
- Kerabu daging
- Tempe Hijau Berudang
- Kuetiau Hong Kong
- Kepak ayam goreng bermadu
- Gulai Daging Tok
- Lontong Goreng
- Sambal Telur
- Resepi Futomaki
- Filet Ikan Mayones
- Bergedil Sardin
- American Style Mashed Potato Recipe
- Ambuyat Cicah Sardin
- Udang Goreng Ala Nasi Kandar
- mee kuah daging dan udang
- Ikan Merah Kukus Cili Padi
- Daging Merah Bersayur
- Kerabu Sotong Mangga
- Ayam goreng mentega
- Kuey Tiaw Goreng
- Kacang panjang goreng dengan hati ayam
- Ikan Sardin Masak Kicap
- Resepi Somtam
- Resepi karabu kacang panjang
- Resepi kacang panjang goreng
- Sambal bendi
- Sambal kacang panjang ikan bilis
- Daging Masak Ala Thai
- Daging Gulai Darat
- Kerabu Selom Sardin
- Ayam Masak Minang
- Bihun Goreng Singapura
- Resepi Candy Bebola Kelapa
- Puding Mangga Aneka
- Resepi Sup Udang Thai
- Resepi Paru goreng pedas
- Resepi Opak Kari
- Rendang Udang
- Kek Lapis Masam Manis
- Udang Masam Manis
- Ayam Seribu Rasa
- Pjeri kuinin
- Kerutup ayam
- Daging masak Cendawan
- Daging Dendeng Masak Hitam Manis
- Cornflakes Madu
- Daging masak kicap halia
- Resepi Nasi Mesir
- Ayam Masak Madu
- Sambal Sulur Keladi
- Apam Comel
- Karipap
- Nasi ayam serai
- Ayam masak samba serai
- Bingka Labu
- Kuih Kaswi
- Paru Goreng Rangup
- Cupcake Coklat
- Asam pedas ikan sardin
- No title
- PUCUK UBI GORENG PEDAS
- PUDING ROTI PELANGI
- KEK GULA HANGUS
- ikan rebus air asam
- Asam Pedas Ekor
- Lala Kukus Tumis
- Sup ayam dengan kentang
- Kentang masak sup
- Sayur keladi asam rebus
- SUP CENDAWAN
- BEBOLA SOTONG 3 RASA
- Nasi Goreng Mentega
- Nasi Ayam Claypot
- Nasi Kukus Ayam Berempah
- Laksa Nyonya
- Biri-biri Periuk Tanah
- SARDIN MASAK LEMAK CILI api
- Daging kerutup
- Talam Pisang
- Agar-agar kering
- Muruku
- Bangkit Santan
- Patin Bakar
- Kari kambing
- Udang goreng
- Puding Laici
- Bingka Ubi
-
▼
November
(94)
Belum pernah makan talam pisang, kena cuba ni...
ReplyDelete