Tuesday, November 1, 2011

Home » , , » Talam Pisang

Talam Pisang

KUIH TALAM PISANG
Sumber: Hawa Ismail
BAHAN-BAHAN LAPIS BAWAH
250 gram tepung beras
100 gram tepung Hong Kwee
100 gram gula pasir
1500 ml santan cair
300 gram pisang raja atau pisang berangan - potong dadu
Sedikit garam
Loyang 11 x 11 x 3 - gris sekeliling dengan minyak sayur
PERATURANYA
1 Panaskan kukusan.
2 Tepung beras, tepung Hong Kwee, gula pasir, garam dan santan cair, dikacau rata dan tapis. Masak atas api hingga pekat sedikit. Matikan api, lalu masukkan pisang dadu dan kacau rata.
3 Tuang adunan kedalam loyang. Kukus hingga masak. Setelah itu tuangkan pula seri-kaya diatasnya. Dan kukus lagi sehingga masak

1 comment:

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...