Saturday, November 19, 2011
Home »
ambuyat
,
masakan tradisional
»
Ambuyat Cicah Sardin
Bahan bahan
1 bungkus sagu
Air
1 tin sardin (ayam brand)
3 biji limau kasturi
garam
ajinomoto
cili padi
Cara
Bancuh sagu dengan air tapi biar pekat.
Tumbuk isi sardin beserta cili padi. Perahkan limau dan masukkan garam serta ajinomoto secukup rasa. Kemudian tuangkan air panas serta kuah sardin dan kacau.
Gaul sagu yang dibancuh tadi dan tuangkan air yang baru mendidih sehingga menjernih dan pusingan sagu berhenti. Kacau sagu (masak-ambuyat)hingga sebati.
Cungkil atau cedukkan ambuyat dan cicahkan pada isi sardin dan terus telan tanpa dikunyah.
Ambuyat Cicah Sardin
Bahan bahan
1 bungkus sagu
Air
1 tin sardin (ayam brand)
3 biji limau kasturi
garam
ajinomoto
cili padi
Cara
Bancuh sagu dengan air tapi biar pekat.
Tumbuk isi sardin beserta cili padi. Perahkan limau dan masukkan garam serta ajinomoto secukup rasa. Kemudian tuangkan air panas serta kuah sardin dan kacau.
Gaul sagu yang dibancuh tadi dan tuangkan air yang baru mendidih sehingga menjernih dan pusingan sagu berhenti. Kacau sagu (masak-ambuyat)hingga sebati.
Cungkil atau cedukkan ambuyat dan cicahkan pada isi sardin dan terus telan tanpa dikunyah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2011
(668)
-
▼
November
(94)
- Puding Kelapa
- Biskut Kurma
- SOTONG MASAK REMPAH KURMA
- Telur Puyuh Masak Halia
- Ikan bakar
- Daging bakar
- Rendang Pakistan
- Daging Masak Jintan
- Kerabu daging
- Tempe Hijau Berudang
- Kuetiau Hong Kong
- Kepak ayam goreng bermadu
- Gulai Daging Tok
- Lontong Goreng
- Sambal Telur
- Resepi Futomaki
- Filet Ikan Mayones
- Bergedil Sardin
- American Style Mashed Potato Recipe
- Ambuyat Cicah Sardin
- Udang Goreng Ala Nasi Kandar
- mee kuah daging dan udang
- Ikan Merah Kukus Cili Padi
- Daging Merah Bersayur
- Kerabu Sotong Mangga
- Ayam goreng mentega
- Kuey Tiaw Goreng
- Kacang panjang goreng dengan hati ayam
- Ikan Sardin Masak Kicap
- Resepi Somtam
- Resepi karabu kacang panjang
- Resepi kacang panjang goreng
- Sambal bendi
- Sambal kacang panjang ikan bilis
- Daging Masak Ala Thai
- Daging Gulai Darat
- Kerabu Selom Sardin
- Ayam Masak Minang
- Bihun Goreng Singapura
- Resepi Candy Bebola Kelapa
- Puding Mangga Aneka
- Resepi Sup Udang Thai
- Resepi Paru goreng pedas
- Resepi Opak Kari
- Rendang Udang
- Kek Lapis Masam Manis
- Udang Masam Manis
- Ayam Seribu Rasa
- Pjeri kuinin
- Kerutup ayam
- Daging masak Cendawan
- Daging Dendeng Masak Hitam Manis
- Cornflakes Madu
- Daging masak kicap halia
- Resepi Nasi Mesir
- Ayam Masak Madu
- Sambal Sulur Keladi
- Apam Comel
- Karipap
- Nasi ayam serai
- Ayam masak samba serai
- Bingka Labu
- Kuih Kaswi
- Paru Goreng Rangup
- Cupcake Coklat
- Asam pedas ikan sardin
- No title
- PUCUK UBI GORENG PEDAS
- PUDING ROTI PELANGI
- KEK GULA HANGUS
- ikan rebus air asam
- Asam Pedas Ekor
- Lala Kukus Tumis
- Sup ayam dengan kentang
- Kentang masak sup
- Sayur keladi asam rebus
- SUP CENDAWAN
- BEBOLA SOTONG 3 RASA
- Nasi Goreng Mentega
- Nasi Ayam Claypot
- Nasi Kukus Ayam Berempah
- Laksa Nyonya
- Biri-biri Periuk Tanah
- SARDIN MASAK LEMAK CILI api
- Daging kerutup
- Talam Pisang
- Agar-agar kering
- Muruku
- Bangkit Santan
- Patin Bakar
- Kari kambing
- Udang goreng
- Puding Laici
- Bingka Ubi
-
▼
November
(94)
No comments:
Post a Comment