Bahan-bahan untuk nasi :
- 4 cawan beras siam ..5 cawan air rebusan ayam, ..Bahan tumis
- 3 ulas bawang putih - di hiris
- 1 inci halia - di hiris
- 3 btng serai- di ketuk
- Rempah tumis - 1 batang kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 biji buah pelaga
- 2 sudu besar planta…Garam secukupnya
- Basuh beras dan rendam dlm 10 minit,..toskan..
- Masukkan 4 cwn air rebusan ayam ke dlm periuk. Masukkan beras danmasak sebentar.
- Panaskan minyak .. tumis bahan2 tumis , rempah tumis hingga naik bau.
- Masukkan 1 cawan air, biarkan mendidih dan masukkan ke dlm rice cooker.
- Masukkan planta ke dalam periuk .. masak macam biasa.
- Bila nasi kering kacau sekali sekala .. tutup semula.
- Bila nasi masak, boleh la di hidang bersama ayam goreng madu dan sos cili merah ..Bahan., untuk Ayam Goreng Madu
- 1 ekor ayam- di potong 12....selebihnya buat sup
- 3 sudu besar kicap
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- 2 sudu besar sos tomato
- Rebus ayam bersama air hingga separuh masak .. keluarkan ..guna Air rebusan ayamuntuk masak nasi ayam..Perap ayam bersama kicap, sos tiram,sos tomato dan madu 1/2 jam
- Goreng ayam.. bila masak angkat dan toskan.
- 4 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili merah
- 5 biji cili padi merah
- 2 sudu besar cuka
- 2 sudu besar gula dan sedikit garam
- 2 sudu besar sos cili
- 1/2 cwn air masak utk blend bhn2
- Kisar bawang putih, cili padi dan cili merah.Masukkan cuka dan sos cili.Gaul sebati.Masukkan gula dan garam secukupnya. Perasakan, ..hidangkan bersama ayam.
- 8 biji cili hijau/padi
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 cwn kicap
- gula dan garam secukupnya
- sedikit sup ayam
- Bakar bawang putih ../tumbuk cili api bersama bawang putih.Masukkan dlm mangkuk ..letak kicap.,Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Ayam yang telah dipotong kecil2..2 biji kentang= di potong dadu besar
- 1 btng carrot- di potong kecil
- Daun sup/daun bawang dan bawang goreng secukupnya
- 2 ulas bawang putih(hiris)
- 2 ulas bawang merah(hiris)
- 1" halia(hiris)
- Rempah tumis - 1 batang kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 biji buah pelaga, 1 cengkih
- 1 kiub pati ayam
- Air 4 cwn
- Garam secukup rasa
- Masukkan rempah tumis, bahan2 hiris ke dlm periuk bersama 4 cwn air.
- Masukkan ayam yg di cincang, kentang dan biarkan sehingga masak. Masukkan kiub pati ayam.
- Setelah kentang empuk, masukkan carrot dan gaul sebati. Masukkan garam secukup rasa.
- bila masak, tutup api..hidangkan bersama nasi ayam.
No comments:
Post a Comment