Tuesday, November 1, 2011

Home » , , » Kari kambing

Kari kambing

 

Bahan-bahan :

1 camca besar garam masala4 ulas bawang putih dicincang halus2 cm halia dicincang halus sedikit garam2 camca kecil serbuk cili1 camca besar serbuk ketumbar1/2 camca kecil serbuk buah pala1 camca besar serbuk jintan kasar1 camca besar paparika4 labu bawang besar dihiris nipis1kg daging kambing didadu ( Bahagian kaki )

2 camca besar tomato puri1/2 cawan kacang dhal direbus sampai lembut dan dimesin1/2 cawan daun ketumbar dicincang halus2 biji cili hijau dihirisMinyak untuk menggorengAir secukupnyaGaram secukup rasa

Cara-cara membuatnya :

1. Gaulkan daging kambing dengan sedikit garam dan garam masala dan gorengsebentar. Keluarkan dari periuk dan asingkan. Dalam periuk yang sama tumisbawang besar sampai kuning dan garing lalu di masukkan semula daging tadi.2. Masukkan semua bahan-bahan yang lain ke dalam daging kecuali dhal dan kacaurata dan dikecutkan selama 10 minit.3. Masukkan air dan Dhal didihkan sampai empuk. Tambahkan garam dan taburkandaun ketumbar dan cili hijau.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...