Bahan-bahan:
400 gm daging..15biji cili kering - kisar halus
10 ulas bawang merah - kisar halus
4 ulas bawang putih - kisar halus
2 sm halia - kisar halus
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sm lengkuas..tumbuk
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar gula
2 sudu besar asam jawa - ambil airnya
Garam secukup rasa
Sedikit minyak
Cara – cara..1. Potong daging 2. Rebus daging hingga empuk.
3. , asingkan air rebusan .. ketepikan
4. Potong daging kecil-kecil.
5. tumbuk daging sekeping demi sekeping.
6. Panaskan minyak..7. Tumis bahan kisar dengan serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar , lengkuas.
8. Kacau...
9. Masukkan daging dan sikit air rebusan daging.
10. Masukkan kicap pekat. Biarkan hingga kuah pekat.
11.masukkan air asam jawa, gula .. garam.
12. Kacau .
13. bila kuah dah pekat..angkat
No comments:
Post a Comment