Wednesday, November 23, 2011

Home » Kuetiau Hong Kong

Kuetiau Hong Kong

Bahan-bahan:

150 gm kuetiau

3 ekor udang saiz sederhana - dibuang kulit & kepala

60 gm sotong - dipotong

50 gm bawang besar - dibelah 6

60 gm cili benggala - didadu

20 gm kacang hitam yang diperap

1 tangkai cili merah - dipotong menyerong

20 gm bawang putih - dicincang

10 gm tepung jagung

3/4 cawan air rebusan ayam

Minyak untuk menumis

Garam dan lada sulah secukupnya

Cara Menyediakan:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan kuetiau. Goreng selama 3 minit dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.

2. Masukkan sedikit lagi minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, udang, sotong, bawang besar dan kacang hitam. Goreng selama 2 minit dan masukkan air rebusan ayam, cili benggala, kicap pekat dan cili merah. Kacau hingga rata.

3. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah. Masukkan garam dan lada sulah, kacau hingga rata dan tuang ke atas kuetiau. Hidang panas-panas

.Sumber : saji

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...