Bahan-bahan:
150 gm kuetiau
3 ekor udang saiz sederhana - dibuang kulit & kepala
60 gm sotong - dipotong
50 gm bawang besar - dibelah 6
60 gm cili benggala - didadu
20 gm kacang hitam yang diperap
1 tangkai cili merah - dipotong menyerong
20 gm bawang putih - dicincang
10 gm tepung jagung
3/4 cawan air rebusan ayam
Minyak untuk menumis
Garam dan lada sulah secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan kuetiau. Goreng selama 3 minit dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.
2. Masukkan sedikit lagi minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, udang, sotong, bawang besar dan kacang hitam. Goreng selama 2 minit dan masukkan air rebusan ayam, cili benggala, kicap pekat dan cili merah. Kacau hingga rata.
3. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah. Masukkan garam dan lada sulah, kacau hingga rata dan tuang ke atas kuetiau. Hidang panas-panas
.Sumber : saji
No comments:
Post a Comment