Thursday, November 10, 2011

Home » Ayam Masak Minang

Ayam Masak Minang

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong 12
3 labu bawang besar - dikisar
8 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
20 tangkai cili kering - dikisar
2 sm halia - dikisar
2 batang serai - diketuk
5 sm lengkuas - diketuk
10 biji buah keras - dikisar lumat
5 sm kunyit hidup - ditumbuk lumat
200 ml susu sejat atau santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit air
Sedikit minyak masak

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak di dalam kuali.

2. Tumis kesemua jenis bawang, halia, serai dan lengkuas sehingga kekuningan.

3. Masukkan pula cili kisar dan masak sehingga 10 minit.

4. Masukkan pula buah keras dan kunyit hidup. Kacau sebati.

5. Setelah bahan tadi masak, masukkan ayam dan biarkan seketika.

6. Kemudian, masukkan susu atau santan, air, garam dan gula.

7. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Sumber saji

1 comment:

  1. wah nampak sedap resepi nih...jom kongsi resepi di blog saya.

    ReplyDelete

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...