Bahan-bahan:
2 gelas beras
1/4 gelas minyak sapi
Sedikit minyak kacang
2 gelas air sejuk
6 ulas bawang merah - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sm halia
1/2 sudu besar ketumbar - ditumbuk
1/4 sudu besar jintan putih - ditumbuk
1/4 besar jintan manis - ditumbuk
4 tangkai cili hijau - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong dadu
Sedikit daun ketumbar, daun bawang dan daun pudina
Sedikit kismis, gajus atau badam goreng
Sedikit kacang pis
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Panaskan campuran minyak sapi,
2. Tumis bawang tumbuk sampai kuning.
3. Masukkan rempah tumbuk, halia, air dan garam.
4. Apabila mendidih, masukkan beras.
5. Masak seperti biasa hingga kering.
6. Kemudian masukkan cili hijau, tomato dan daun-daun pembangkit aroma.
7. Ketika menghidangkannya, tabur kismis, kacang pis, gajus atau badam
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment