Home »
aneka kuih
,
karipap
»
Karipap
Karipap
Bahan-bahan
- 250g tepung gandum
- 2 sudu besar marjerin - panaskan
- 2 sudu besar minyak masak - panaskan
- garam
- air
BAHAN UNTUK INTI - 5 biji kentang/keledek - boleh juga dicampur
- 200g daging/ayam cincang
- setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
- 2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- garam
- gula - jika perlu
- air
Cara-cara
- Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapat kulit karipap yg rangup). .Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
- Bahan inti - kentang/keledek dikupas dan dipotong dadu ..Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bahan-bahan tersebut juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari ,kacau rata.. masukkan kentang/keledek, ayam/daging, ,air ,garam secukup rasa. Rebus hingga kentang empuk .. ayam/daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
- bila inti dah sejuk, baru la mulakan proses mencanai tepung.
- Masukkan inti kentang dan tutup serta kelim/cetak macam biasa.
- Goreng dengan api sederhana
No comments:
Post a Comment