Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 8
50 gm balia
20 ulas bawang merah - dihiris
15 ulas bawang putih - dihiris
4 cm lengkuas
4 batang serai
1 bungkus kecil rempah kari daging
1 bungkus kecil rempah kurma
1 biji kelapa - ambil santannya
15 biji telur burung puyuh
Garam secukup rasa
15 tangkai cili kering - digoreng sebelum dikisar
5 tangkai cili hijau - dihiris
5 batang daun ketumbar - dihiris
Sedikit gajus - tumbuk
Cara Menyediakan:
1. Sebahagian bawang merah dihiris dan digoreng, sementara sebahagian lagi dikisar. Ayam, dicuci bersih, digoreng dahulu sementara telur puyuh direbus dan
dibuang kulit.
2. Kemudian tumis bawang putih, bawang kisar, rempah dan bahan-bahan kisar yang lain. Setelah masak dan berminyak, masukkan santan.
3. Setelah kelihatan pekat, barulah masukkan ayam, telur puyuh dan biarkan mendidih dengan elok.
4. Angkat dan hiaskan dengan daum ketumbar, cili hijau, gajus yang telah ditumbuk serta bawang goreng
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment