Bahan-bahan:
600 gm udang besar - bersih dan tuskan
2 sudu besar cili kisar
3 cm halis - dikisar
1 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 tangkai daun kari
1/2 cawan sup tomato
2 tangkai cili hijau - dibelah 2
2 tangkai daun bawang - dikerat 2 cm
4 ulas bawang besar - dipotong bulat
5 biji tomato - dipotong bulat
1 cawan bawang goreng
3/4 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan Menumis:
1 labu bawang besar - dihiris
1 batang serai - dititik
Cara Menyediakan:
1. Gaulkan udang dengan cili kisar kemudian masukkan ke dalam kuali. Tutup kuali dan jerang di atas api kecil sehingga naik wap (kira-kira 5 minit). Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali yang berasingan dan masukkan bahan-bahan menumis. Kacau hingga bawang layu dan masukkan bahan-bahan kisar.
3. Apabila berbau harum, masukkan tomato dan bawang besar yang dipotong bulat kemudian kacau hingga rata. Setelah tomato hancur, masukkan sup tomato dan udang bersama cilinya sekali. Biarkan mendidih.
4. Bila pecah minyak, masukkan bawang goreng dan perlahankan api. Masukkan garam, cili hijau, daun bawang dan daun kari. Kacau hingga rata dan angkat.
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment