BAHAN-BAHANNYA : 1 bungkus sulur keladi, yang siap dijual dipasar tani atau pasar basah
10 - 12 ekor udang sederhana besar, dibersihkan
1 biji bawang besar, hiris
1/3 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan :ditumbuk halus..CARA MEMBUATNYA:Sulur keladi dicuci, toskan dan celur bersama asam gelugor dan sedikit garam hingga 1/2 lembut. Selalunya yang beli mereka dah siap siang, jika tidah anda perlu mengikis kulit luarnya dahulu baru dipotong2. Kemudian toskan. Ketepikan.
- Udang tadi digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga perang keemasan, angkat dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tuang jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan udang ,sulur keladi ,, gaul rata ,.masak atas api perlahan hingga sambal masak..
No comments:
Post a Comment