Bahan rebusan
1 ekor Ayam
1 ekor Ayam
1 sudu besar bijan
1 inci halia
1 sudu teh lada hitam/lada sulah
setengah sudu teh saffron (koma-koma)
10 ulas bawang merah kecil (sebiji-sebiji)
2 liter air.
cili padi dipotong kecil-kecil
2 sudu besar air limau nipis
Garam secukup rasa
sedikit perisa
1 inci halia
1 sudu teh lada hitam/lada sulah
setengah sudu teh saffron (koma-koma)
10 ulas bawang merah kecil (sebiji-sebiji)
2 liter air.
cili padi dipotong kecil-kecil
2 sudu besar air limau nipis
Garam secukup rasa
sedikit perisa
Sedikit daun ketumbar/daun saderi
sedikit daun bawang
sedikit daun bawang
Bahan Tumis
10 ulas bawang merah kecil (dimayang)
5 ulas bawang putih (dimayang)
2 sudu minyak sapi
10 ulas bawang merah kecil (dimayang)
5 ulas bawang putih (dimayang)
2 sudu minyak sapi
Cara memasak
1. Ayam dipotong 12, (dibuang kulitnya)
2. Rebus ayam bersama bijan, halia bawang merah dengan 2 liter air masukkan sekali garam dan perisa. Rebus sampai empuk.
3. Didalam kuali yang lain, tumis bahan tumisan. Bila sudah nampak kuning, terus dimasukkan ke dalam rebusan ayam tadi bersama-sama minyak nya sekali. Renih di atas dapur sekejap. Sedia untuk makan.
2. Rebus ayam bersama bijan, halia bawang merah dengan 2 liter air masukkan sekali garam dan perisa. Rebus sampai empuk.
3. Didalam kuali yang lain, tumis bahan tumisan. Bila sudah nampak kuning, terus dimasukkan ke dalam rebusan ayam tadi bersama-sama minyak nya sekali. Renih di atas dapur sekejap. Sedia untuk makan.
Cadangan Hidangan:
Semangkuk besar ayam berbijan, hiaslah dengan taburan daun ketumbar dan daun bawang yang telah dihiris halus serta cili padi yang telah dipotong tu. Jangan lupa perahan asam limau nipis.
No comments:
Post a Comment