Bahan-Bahan:
Bahan A
1)Taucu Putih/Kacang Soya Masin Cap
Yeos pun ok 3-4 Sudu besar/Ikut rasa
2)Halia Segar 2 Inci
3)Air Masak 700ml
4)Sos Soya/Kicap(KikkoMan )-1 Sudu Besar
1)Taucu Putih/Kacang Soya Masin Cap
Yeos pun ok 3-4 Sudu besar/Ikut rasa
2)Halia Segar 2 Inci
3)Air Masak 700ml
4)Sos Soya/Kicap(KikkoMan )-1 Sudu Besar
Bahan B
1)Kepala Ikan Merah/Kerapu/Siakap dll
2)Bayam Hijau segar 100gram
3)Tofu Telur 2 pek kecil
4)Clamp/lala/siput ( Jika Suka)
1)Kepala Ikan Merah/Kerapu/Siakap dll
2)Bayam Hijau segar 100gram
3)Tofu Telur 2 pek kecil
4)Clamp/lala/siput ( Jika Suka)
Cara memasak:
1. Kisar hingga lumat Taucu & Halia
(Berasingan)
2. Rebus air sehingga mendidih,masukkan
taucu & halia yang sudah dikisar
tadi selama 2 minit.
3. Masukkan 1 sudu kicap & semua bahan
B dan renih selama 5 minit.
dan hidangkan semasa panas...
(Berasingan)
2. Rebus air sehingga mendidih,masukkan
taucu & halia yang sudah dikisar
tadi selama 2 minit.
3. Masukkan 1 sudu kicap & semua bahan
B dan renih selama 5 minit.
dan hidangkan semasa panas...
Boleh tambah Sea Weed atau sea grass
( Jika Suka)
Sangat sesuai sebagai menu tambahan untuk semua masakan jepun seperti Tendong-Tempura,Shashimi,
Sushi ATAU Masakan melayu seperti Ikan Bakar, Nasi Goreng dll DAN Baik untuk memanaskan badan, menghilangkan mual ketika makan banyak...
No comments:
Post a Comment