BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmati
1 kg daging kambing
250 gm minyak sapi
1.3 liter air
Garam
100 gm badam
100 gm gajus
50 gm daun pudina
50 gm daun ketumbar
250 ml susu cair
50 gm bawang goreng
100 ml air mawar
BAHANâB:
5 biji tomato (dadu besar)
5 ulas bawang putih (kisar)
4 cm halia (kisar)
BAHANâC:
1 cawan tairu
300 gm tomato puri
2 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar serbuk lada
1 sudu kecil serbuk kunyit
5 tangkai cili hijau (patah dua)
Setangkai daun ketumbar
BAHANâTUMIS:
2 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
4 labu bawang besar (cincang)
CARA MENYEDIAKAN:
1) Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis bahan-bahan tumis hingga
naik bau.
2) Kemudian masukkan pula Bahan-bahan B. Tumis lagi sehingga naik bau.
Masukkan pula bahan C.
3) Gaul rata dan tumis lagi sehingga lima minit.kemudian masukkan daging
kambing. gaul sebati.
4) Masak sehingga daging menjadi tiga per empat empuk. Boleh juga dituangkan
dua cawan air sewaktu mengempukkan daging. Tapi pastikan air dua cawan itu
benar-benar kering sebelum dituang 1.3 liter air.
5) Akhir sekali tuangkan susu cair, garam, sedikit gula, dan beras yang ditus.
6) Biarkan air mendidih dan nasi ditanak seperti biasa. Sebelum air kering, masukkan
daun pudina, gajus, badam, bawang goreng dan air mawar. Boleh juga dibubuhkan
pewarna yang telah dibancuhkan dengan satu sudu besar air.
7) Titiskan pewarna di atas permukaan nasi yang mula mengering. Tutup periuk dan
jangan digaul dulu. Setelah nasi masak, barulah boleh digaul
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment