Bahan-bahan:
500 gm ikan pari - dipotong sederhana besar
4 cawan air asam jawa
1 bungkus kecil rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
80 gm kelapa - dibakar sedikit dan ditumbuk lumat
Beberapa helai daun kari
2 batang serai - diketuk pangkalnya
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perisa secukup rasa
Bendi atau terung (jika suka)
2 sudu besar cili kering kisar
4 cawan air asam jawa
1 bungkus kecil rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
80 gm kelapa - dibakar sedikit dan ditumbuk lumat
Beberapa helai daun kari
2 batang serai - diketuk pangkalnya
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perisa secukup rasa
Bendi atau terung (jika suka)
2 sudu besar cili kering kisar
Bahan kisar:
1 sudu besar lada hitam
5 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
3 cm lengkuas
Sedikit belacan
5 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
3 cm lengkuas
Sedikit belacan
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik aroma.
2. Masukkan cili kisar, lada hitam, kunyit, halia, belacan dan lengkuas. Biarkan semuanya masak.
3. Masukkan rempah kari, serai, daun kari dan kelapa bakar.
4. Masukkan ikan pari dan campurkan air asam jawa, biarkan mendidih.
5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Akhir sekali masukkan bendi atau terung.
6. Setelah mendidih, angkat dan hidangkan.
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment