Bahan-bahan:
100 gm suun - direndam hingga lembut
50 gm isi ayam - dipotong kecil
60 gm kulit tauhu - direndam hingga lembut dan dipotong
2 gm cendawan telinga tikus - direndam hingga kembang
30 gm bunga kincam
10 gm parsli cina - dipotong panjang
20 gm daun bawang - dipotong panjang
10 gm saderi - dipotong panjang
1 tangkai cili merah - dipotong menyerong
30 gm sos tiram
1/2 cawan air rebusan ayam
10 gm bawang putih - dicincang
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menumis
50 gm isi ayam - dipotong kecil
60 gm kulit tauhu - direndam hingga lembut dan dipotong
2 gm cendawan telinga tikus - direndam hingga kembang
30 gm bunga kincam
10 gm parsli cina - dipotong panjang
20 gm daun bawang - dipotong panjang
10 gm saderi - dipotong panjang
1 tangkai cili merah - dipotong menyerong
30 gm sos tiram
1/2 cawan air rebusan ayam
10 gm bawang putih - dicincang
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang putih, kulit tauhu dan bunga kincam. Kacau seketika kemudian masukkan air rebusan ayam dan biarkan mendidih selama dua minit.
2. Bila lembut, masukkan suun dan cendawan. Goreng dua minit lagi.
3. Masukkan isi ayam, saderi, parsli, daun bawang, sos tiram, cili merah dan kacau hingga rata. Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah, kacau dan angka
Simber : utusan
No comments:
Post a Comment