Bahan-bahan:
200 gm isi ikan tenggiri
1 sudu besar minyak
15 biji tauhu goreng
50 gm cendawan hitam - rendam dan hiris
1 ikat kecil suun - direndam
1 biji petola
1 sudu besar cuka
1 sudu besar lada hitam
1 batang daun sup
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Sedikit soda bikarbonat dan garam
1 sudu besar minyak
15 biji tauhu goreng
50 gm cendawan hitam - rendam dan hiris
1 ikat kecil suun - direndam
1 biji petola
1 sudu besar cuka
1 sudu besar lada hitam
1 batang daun sup
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Sedikit soda bikarbonat dan garam
Cara Menyediakan:
1. Kisar ikan kemudian canpurkan dengan lada hitam, cuka, garam, soda bikarbonat, tepung jagung dan telur.
2. Masukkan 2 cawan air dan cendawan kering ke dalam periuk dan jerang di atas api.
3. Sementara itu, tauhu dibelah sedikit dan sumbatkan dengan adunan isi ikan, lakukan hingga selesai.
4. Masukkan tauhu berisi ikan ke dalam periuk tadi.
5. Masukkan pula suun dan sedikit garam, diikuti petola.
6. Angkat dan taburkan daun sup, hidangkan panas
Sumber :utusan
No comments:
Post a Comment