Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 kiub pati ayam
3 biji tomato - dicincang
4 ulas bawang putih - dihiris nipis
3 cm halia - dihiris nipis
4 cm kulit kayu manis - dikisar
2 kuntum bunga lawang - dikisar
5 kuntum bunga cengkih - dikisar
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk kari daging
2 mangkuk air
1 cawan susu segar
2 sudu besar mentega
1 tangkai daun sup - dihiris halus
1 tangkai daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Garam secukup rasa
1 kiub pati ayam
3 biji tomato - dicincang
4 ulas bawang putih - dihiris nipis
3 cm halia - dihiris nipis
4 cm kulit kayu manis - dikisar
2 kuntum bunga lawang - dikisar
5 kuntum bunga cengkih - dikisar
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk kari daging
2 mangkuk air
1 cawan susu segar
2 sudu besar mentega
1 tangkai daun sup - dihiris halus
1 tangkai daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Tuangkan air ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan kisar, halia, bawang putih, serbuk lada, serbuk kari dan kiub ayam kemudian dijerang hingga mendidih.
2. Masukkan ayam, kacau dan biarkan hingga empuk.
3. Masukkan garam, tomato cincang, susu segar dan mentega, kemudian biarkan hingga mendidih selama dua atau tiga minit, barulah diangkat.
4. Masukkan ke dalam mangkuk, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng ke atasnya lalu dihidang panas-panas
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment