Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung saiz sederhana
Bahan dimayang halus:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 cm halia
50 gm kubis jeruk
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 cm halia
50 gm kubis jeruk
Bahan dipotong:
1 batang lobak merah
50 gm brokoli
1 tangkai cili merah
50 gm brokoli
1 tangkai cili merah
Bahan Sos:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar sos ikan
cara Menyediakan:
1. Bersihkan ikan. Campurkan kesemua bahan yang dimayang halus dan bahan sos.
2. Lumur rata ke atas ikan dan perap selama satu jam.
3. Kukus ikan selama 15 minit, taburkan bahan potong di atas ikan dan kukus lagi selama 5 minit. Angkat dan hidangkan
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment