Bahan-bahan:
180gm spageti
1 kupang
40gm udang harimau
50gm sotong – dipotong kecil
5gm cili merah – dihiris
5gm daun basil segar – dihiris
1 sudu besar bawang putih cincang
½ sudu kecil lada hitam kisar
½ sudu kecil serbuk cili
Garam secukup rasa
Minyak zaitun
Keju parmesan – untuk ditabur
1 kupang
40gm udang harimau
50gm sotong – dipotong kecil
5gm cili merah – dihiris
5gm daun basil segar – dihiris
1 sudu besar bawang putih cincang
½ sudu kecil lada hitam kisar
½ sudu kecil serbuk cili
Garam secukup rasa
Minyak zaitun
Keju parmesan – untuk ditabur
Cara menyediakan spageti:
1. Didihkan air secukupnya di dalam periuk. Masukkan spageti dan masak mengikut spesifikasi pada paket spageti.
2. Tos dan lalukan di bawah air sejuk beberapa saat.
3. Letak spageti di dalam pinggan dan gaulkan sedikit minyak zaitun agar tidak melekat.
Cara menyediakan sos spageti:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan kupang serta sotong.
3. Besarkan api dan tambah udang. Balik-balikkan dan teruskan menumis tiga ke lima minit hingga semua makanan laut hampir masak.
4. Tambahkan lada hitam, cili hiris, serbuk cili dan garam.
5. Gaulkan spageti dan apabila selesai, tabur basil cincang dan parutan keju parmesan.
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment