BAHAN A:
125 gm gula kastor
275 ml air
150 ml santan
Sedikit garam
Daun pandan
275 ml air
150 ml santan
Sedikit garam
Daun pandan
BAHAN B:
50 gm tepung beras
50 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
125 gm ubi kayu (parut)
50 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
125 gm ubi kayu (parut)
BAHAN C:
1 sudu besar milo
1/2 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecil coklat emulco
BAHAN D:
Sedikit pewarna kuning
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan kesemua bahan A, kacau di atas api sederhana kecil.
2. Satukan pula bahan B.Tuangkan bahan A ke dalamnya. Kacau sehingga sebati.
3. Adunan dibahagi dua. Satu bahagian, masukkan bahan C dan sebahagian lagi, masukkan sedikit pewarna kuning.
4. Panaskan loyang dalam pengukus. Mulakan lapisan dengan warna kuning, kukus hingga masak, kemudian selang-selikan dengan warna coklat. Teruskan melapis dan mengukus sehingga adunan habis
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment