Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu parut
500 gm gula pasir (kurangkan jika tidak suka manis)
3 cawan air
2 cawan santan
1/2 sudu kecil pewarna kuning
1/2 cawan sagu biji - dibersihkan
1 biji kelapa parut - ambil putih sahaja
Garam secukup rasa
500 gm gula pasir (kurangkan jika tidak suka manis)
3 cawan air
2 cawan santan
1/2 sudu kecil pewarna kuning
1/2 cawan sagu biji - dibersihkan
1 biji kelapa parut - ambil putih sahaja
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Gaulkan ubi kayu parut dengan gula pasir, air, santan, pewarna kuning dan sagu biji. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak (lebih kurang 45 minit).
2. Kelapa parut digaul dengan garam (dikukus sekejap jika suka).
3. Apabila ubi yang dikukus sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa
Sumber : salionline
No comments:
Post a Comment