BAHAN-BAHAN:
700 gm ikan siakap (belah belakang dan asingkan tulang)
1 sudu besar serbuk kunyit
10 gm rempah ikan bakar
1/2 cawan cili kering kisar
2 labu bawang besar (kisar)
4 cm halia (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
1 keping gula melaka
Sedikit asam jawa
2 cm belacan
1 sudu kecil lada sulah
Sedikit marjerin
Sedikit madu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Terlebih dahulu, belah belakang ikan siakap dan asingkan tulangnya.
2. Kemudian sapukan ikan dengan serbuk kunyit dan lada sulah.
3. Panggangkan ikan hingga masak. Sambil ikan dipanggang, sapukan dengan madu dan majerin.
4. Sementara ikan masak, sediakan bahan rempahnya.
5. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
6. Barulah masukkan serbuk perasa, asam jawa dan gula melaka.
7. Masak bahan ini sehingga pecah minyak dan pekat barulah diangkat.
8. Setelah itu, lumurkan bahan yang ditumis tadi pada ikan dan siap untuk dihidangkan
700 gm ikan siakap (belah belakang dan asingkan tulang)
1 sudu besar serbuk kunyit
10 gm rempah ikan bakar
1/2 cawan cili kering kisar
2 labu bawang besar (kisar)
4 cm halia (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
1 keping gula melaka
Sedikit asam jawa
2 cm belacan
1 sudu kecil lada sulah
Sedikit marjerin
Sedikit madu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Terlebih dahulu, belah belakang ikan siakap dan asingkan tulangnya.
2. Kemudian sapukan ikan dengan serbuk kunyit dan lada sulah.
3. Panggangkan ikan hingga masak. Sambil ikan dipanggang, sapukan dengan madu dan majerin.
4. Sementara ikan masak, sediakan bahan rempahnya.
5. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
6. Barulah masukkan serbuk perasa, asam jawa dan gula melaka.
7. Masak bahan ini sehingga pecah minyak dan pekat barulah diangkat.
8. Setelah itu, lumurkan bahan yang ditumis tadi pada ikan dan siap untuk dihidangkan
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment