BAHAN-BAHAN:
1 kg daging direbus dan dihiris nipis
6 ulas bawang putih - kisar
2 labu bawang besar - kisar
4 cm halia - kisar
30 gm serbuk jintan manis
30 gm serbuk jintan putih
30 gm serbuk ketumbar
2 sudu besar cili kisar
2 cawan santan pekat
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
1. Daging direbus dan dihirs nipis.
2. Panaskan kuali, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan jintan manis, jintan putih dan ketumbar dan tumis lagi sehingga naik minyak.
4. Masukkan daging yang telah dihiris nipis tadi dan kacau rata.
5. Masukkan santan, garam dan serbuk perasa secukup rasa
6. Biarkan mereneh dan masak sehingga kuah agak pekat sebelum api ditutup dan diangkat. Hidangkan
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment