BAHAN – BAHAN :
1 kg ayam dipotong 16
1 sudu besar garam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
BAHAN – BAHAN KISAR :
50 gm kacang gajus mentah
4 biji buah keras
2 ketul kunyit sebesar ibu jari
1 sudu kecili lada sulah
100 ml susu sejat mari gold
4 helai daun limau purut di potong halua
sedikit cili padi dipotong
garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKANNYA :
1. Perapkan ayam bersama serbuk penaik,garam dan ketumbar selama 10 minit
2. Goreng kepingan ayam hingga garing dan bewarna keemasan
3. Panaskan 4 sudu minyak masak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi
4. Masukkan susu sejat mari gold dan garam ,masak selama 1/2 minit
5. Masukkan kepingan ayam yang telah digoreng dan gaul bersama dengan kuah tadi
6. Taburkan garam bersama sedikit daun limau purut dan cili burung
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment