Bahan- Bahan:
1 ekor ayam - dipotong 4 dan bersihkan
3 sudu besar madu
2 sudu besar kismis
5 sudu besar tomato puri/sos
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
3 sudu besar madu
2 sudu besar kismis
5 sudu besar tomato puri/sos
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
Bahan Perap Ayam:
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar serbuk kunyit
4 sudu besar serbuk kari ayam
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar serbuk kunyit
4 sudu besar serbuk kari ayam
Bahan Tumis:
1 sudu besar jintan manis (biji)
1 sudu besar ketumbar (biji)
1 sudu besar jintan putih (biji)
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
4 cm halia muda
1 sudu besar ketumbar (biji)
1 sudu besar jintan putih (biji)
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
4 cm halia muda
Cara Menyediakan:
1. Perap ayam dengan sebahagian bahagian perap selama setengah jam.
2. Kemudian panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing.
3. Tumbuk semua bahan tumis hingga lumat, kemudian tumis hingga garing.
4. Masukkan lebihan bahan perap ayam dan tuangkan tomato puri/sos dan juga tumis. Masukkan garam secukup rasa.
5. Biarkan mereneh hingga naik baunya. Kemudian tuangkan madu dan kecilkan api seketika.
6. Masukkan ayam dan gaul hingga rata
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment