LAPISAN KEK:
BAHAN A:
6 biji putih telur
3 gm krim tartar
100 gm gula kastor
BAHAN B:
6 biji kuning telur
40 gm susu segar
40 gm minyak jagung
25 gm gula
Secubit garam
110 gm tepung super fine
4 gm serbuk penaik
1/2 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil perasa pandan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacau semua bahan A sehingga gebu.
2. Dalam bekas yang lain, kacau bahan B hingga sebati.
3. Campur kedua-dua bahan A dan B.
4. Tuang ke dalam acuan kek dan bakar selama 30 minit pada suhu 180oC.
LAPISAN KAYA PANDAN:
BAHAN A:
676 gm santan pekat
676 ml air
18 gm serbuk agar-agar
1 sudu kecil pati santan (pewarna hijau)
200 gm gula
BAHAN B:
75 gm serbuk how kwee (berwarna hijau)
185 gm air
BAHAN HIASAN:
Kelapa kering
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacau sebati bahan A. Masak atas api sederhana selama lima minit.
2. Bahan B dikacau rata dan sebati dan tuangkan ke dalam adunan A.
3. Masak kedua-dua bahan sehingga pekat
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment