Bahan Mi:
2 keping mihun - rendam hingga kembang
250 gm sawi - bersihkan, ambil daunnya dan potong 2 atau 3
1 batang lobak merah - parut halus
300 gm daging kisar
2 ulas bawang putih - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
Garam dan minyak secukupnya
250 gm sawi - bersihkan, ambil daunnya dan potong 2 atau 3
1 batang lobak merah - parut halus
300 gm daging kisar
2 ulas bawang putih - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
Garam dan minyak secukupnya
Bahan Kuah Kicap:
1/2 cawan cili padi - dihiris
Kicap sekucupnya
Kicap sekucupnya
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang tumbuk hingga wangi, masukkan daging kisar, tuangkan sedikit air bagi mengempukkannya.
2. Masukkan mihun dan kacau rata.
3. Apabila mi lembut, masukkan sayur sawi diikuti garam dan balikkan hingga masak. Alihkan ke dalam pinggan dan taburkan lobak merah. Hidangkan bersama kuah kicap bercili padi.
Cara Menyediakan Kuah Kicap:
1. Campurkan kedua-dua bahan dan hidangkan
Sumber : Sajionline
No comments:
Post a Comment