BAHAN-BAHAN:
300 gm kangkung (celur)
200 gm tauge (celur)
3 keping tauhu (goreng dan hiris)
200 gm timun (hiris)
300 gm nanas (potong kasar)
200 gm sengkuang (potong kasar)
200 gm sotong kembang (celur)
BAHAN KUAH:
10 tangkai cili merah (tumbuk kasar)
200 gm kacang tanah (tumbuk kasar)
50 gm belacan goreng
1/2 cawan air asam jawa
100 gm gula melaka
4 sudu petis udang
2 sudu gula pasir
CARA MENYEDIAKAN:
1. Gaulkan kesemua bahan rojak di dalam mangkuk.
2. Untuk kuahnya, gaulkan cili merah dan petis sehingga sebati.
3. Masukkan belacan dan kacang tanah.
4. Masukkan asam jawa serta gula melaka.
5. Satukan kuah dengan bahan rojak
300 gm kangkung (celur)
200 gm tauge (celur)
3 keping tauhu (goreng dan hiris)
200 gm timun (hiris)
300 gm nanas (potong kasar)
200 gm sengkuang (potong kasar)
200 gm sotong kembang (celur)
BAHAN KUAH:
10 tangkai cili merah (tumbuk kasar)
200 gm kacang tanah (tumbuk kasar)
50 gm belacan goreng
1/2 cawan air asam jawa
100 gm gula melaka
4 sudu petis udang
2 sudu gula pasir
CARA MENYEDIAKAN:
1. Gaulkan kesemua bahan rojak di dalam mangkuk.
2. Untuk kuahnya, gaulkan cili merah dan petis sehingga sebati.
3. Masukkan belacan dan kacang tanah.
4. Masukkan asam jawa serta gula melaka.
5. Satukan kuah dengan bahan rojak
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment