Monday, March 7, 2011

Home » » Udang Dua Rasa

Udang Dua Rasa


Bahan-bahan:
10 ekor udang galah - dibersih tanpa buang kulit dan kepalanya
125 ml minyak masak
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan*
2 sudu besar air*
1 biji telur - dipukul sedikit
Bahan-bahan Hiasan:
2 tangkai daun bawang - dipotong 2 cm
1 tangkai daun ketumbar - dipotong 2 cm
1 tangkai cili merah - dipotong menyerong
1 tangkai cili hijau - dipotong menyerong
Bahan-bahan Menumis:
2 sudu besar bawang putih tumbuk
2 sudu besar bawang merah tumbuk
1 sudu besar halia muda tumbuk
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Bahan-bahan Kuah:
1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar sos Lea and Perrins
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 ketul kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Gaulkan udang dengan garam kemudian panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bahan-bahan menumis. Kacau sehingga naik baunya kemudian masukkan udang.
3. Masukkan pula bahan-bahan kuah. Kacau hingga rata dan biarkan hingga kuah pekat.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan telur kemudian kacau sehingga rata. Masukkan daun bawang, daun ketumbar, cili merah dan cili hijau. Kacau dan angkat kemudian hiaskan mengikut cita rasa tersendiri sebelum menghidang
Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...