BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang raja - potong serong
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula
2 cawan gula melaka
2 1/2 cawan pati santan
1 cawan kelapa parut - putih
1 cawan air
2 helai daun pandan
Daun pisang - layurkan
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula
2 cawan gula melaka
2 1/2 cawan pati santan
1 cawan kelapa parut - putih
1 cawan air
2 helai daun pandan
Daun pisang - layurkan
Cara menyediakan:
1. Gaulkan tepung kastard, gula dan air. Kacau sebati.
2. Panaskan gula Melaka dengan santan, garam dan daun pandan. Kacau sehingga gula larut. Tapiskan.
3. Tuangkan ke dalam tepung kastard. Jerang di atas api dan kacau perlahan-lahan sehingga pekat.
4. Ambil satu sudu adunan dan letakkan di dalam daun pisang. Letakkan pisang di tengah-tengah. Balutkan kemas. Kukus selama 10 minit.
5. Waktu menghidang, keluarkan lepat dari daun pisang dan taburkan dengan kelapa parut yang digaulkan dengan sedikit garam
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment