Bahan A:
1/2 kg sotong besar
1/2 sudu besar jintan manis - dikisar halus
1/2 sudu besar jintan putih - dikisar halus
3 sudu kecil lada hitan - ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
1 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
Sedikit asam jawa - diperah dengan 1 1/2 cawan air
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
1/2 sudu besar jintan manis - dikisar halus
1/2 sudu besar jintan putih - dikisar halus
3 sudu kecil lada hitan - ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
1 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
Sedikit asam jawa - diperah dengan 1 1/2 cawan air
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
Bahan B:
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 tangkai daun kari
Sedikit halia - dimayang
Sedikit minyak
2 ulas bawang putih - dimayang
1 tangkai daun kari
Sedikit halia - dimayang
Sedikit minyak
Cara Menyediakan:
1. Sotong dibuang tulang, dakwat dan kulit. Bersihkan dan ditus.
2. Gaul dengan garam dan kunyit. Perap sebentar.
3. Panaskan minyak, masukkan sotong dan goreng hingga masak. Ketepikan.
4. Panaskan minyak dari bahan B dan tumis bahan B hingga wangi.
5. Masukkan bahan A dan kacau hingga wangi.
6. Masukkan sotong semula, kacau sebati dan masukkan air asam jawa. Masak hingga kuah pekat dan rasa asam garamnya. Anda juga boleh masukkan sedikit gula jika suka
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment