BAHAN –BAHAN
450 gm udang harimau
Minyak masak untuk menumis
BAHAN A:
5 tangkai cili merah
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
10 ulas bawang kecil
2 batang serai
1 batang bunga kantan
200 gm nanas
5 tangkai cili merah
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
10 ulas bawang kecil
2 batang serai
1 batang bunga kantan
200 gm nanas
BAHAN B:
1 sudu kecil otak udang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil tepung ubi
1 sudu kecil otak udang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil tepung ubi
BAHAN PERAP:
1 biji telur
2 sudu kecil sos tiram
1 biji telur
2 sudu kecil sos tiram
CARA MENYEDIAKAN:
1. Udang harimau digaul garam sedikit lalu digoreng hingga kekuningan.
2. Kisar semua bahan A lalu tumiskan selama 30 minit.
3. Masukan bahan B kacau sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit. Selepas itu, masukkan udang yang telah digoreng tadi
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment