Bahan-bahan:
200 gm ikan kering kurau - digoreng
1 biji timun - dipotong 4 cm, dibelah 6 dan dibuang biji tanpa buang kulitnya
10 ulas bawang merah - dibelah 2
10 ulas bawang putih - dibelah 2
4 cm halia - dimayang
4 tangkai cili hijau - dibelah 4
2 paket rempah kari daging
1 sudu besar jintan manis - disangai dan dikisar halus
1 sudu kecil biji sawi
1/2 cawan cuka
1 cawan air asam jawa
5 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil kapur sirih
Minyak untuk menumis
Garam, gula dan bahan perasa secukupnya
1 biji timun - dipotong 4 cm, dibelah 6 dan dibuang biji tanpa buang kulitnya
10 ulas bawang merah - dibelah 2
10 ulas bawang putih - dibelah 2
4 cm halia - dimayang
4 tangkai cili hijau - dibelah 4
2 paket rempah kari daging
1 sudu besar jintan manis - disangai dan dikisar halus
1 sudu kecil biji sawi
1/2 cawan cuka
1 cawan air asam jawa
5 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil kapur sirih
Minyak untuk menumis
Garam, gula dan bahan perasa secukupnya
Bahan-bahan Kisar:
5 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
3 cm halia
6 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara Menyediakan:
1. Timun, bawang merah, bawang putih, halia dan cili hijau direndam dengan air kapur selama setengah jam (sayur-sayuran mestilah tenggelam semasa direndam) kemudian dibilas dengan air bersih dan dituskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar dan juga kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, biji sawi dan buah pelaga. Kacau hingga baik baunya.
3. Masukkan rempah kari dan jintan manis yang dikisar halus. Kacau dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, cuka, garam dan gula. Kacau hingga rata.
5. Masukkan ikan kering dan kacau. Bila kuah agak pekat, masukkan bawang putih, halia, cili hijau dan timun. Kacau dan angkat. (Jangan dibiar lama di atas api agar bahan kekal rangup).
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment