Thursday, March 17, 2011

Home » , » Daging Hiris Masak Merah

Daging Hiris Masak Merah


Bahan-bahan:
1 kg daging batang pinang - hiris lebar dan bersihkan
8 ulas bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
3 cm halia - hiris
5 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
4 sudu besar tomato puri
2 1/4 sudu besar sos tomato
2 1/4 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili kisar
2 biji tomato - belah empat
2 labu bawang besar - potong bulat
1/2 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan kisar, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, kemudian kacau hingga naik aroma.
3. Masukkan cili kisar, tomato puri, sos tomato dan sos cili. Kacau hingga rata dan biarkan hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging goreng, garam, gula dan juga santan kemudian kacau hingga rata.
5. Bila masakan agak pekat, masukkan bawang besar dan buah tomato kemudian kacau. Bila bawang layu sedikit, angkat dan hidang panas-panas bersama nasi
Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...