Thursday, March 17, 2011

Home » , » Kek Lobak Istimewa

Kek Lobak Istimewa


Image

BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung gandum
 1/2 sudu kecil garam
1 1/2  sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1/4 sudu kecil serbuk buah pala
3 biji telur gred A
1/8  cawan madu
1 sudu kecil perasa oren
1 sudu kecil vanila
1 cawan minyak masak
2 1/4 cawan lobak parut
1/2 cawan nanas hancur dalam tin (airnya dibuang)
1/2 cawan walnut  (cincang halus)
1/4  kelapa parut 
1/4 kismis kuning


CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan oven pada suhu 180 0C. Sapukan mentega pada dulang pembakar.
2. Sementara itu, ayak  tepung, garam, soda bikarbonat, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala dan ketepikan.
3. Di dalam mesin adunan  pukul telur, madu dan gula. Pukul selama lima minit dan masukkan vanila dan perasa oren. Masukkan minyak masak secara perlahan-lahan dan pukul lagi.
4. Kemudian masukkan bahan yang diketepi tadi dan pukul sebentar.
5. Akhir sekali gaulkan lobak, nanas, walnut, kelapa dan kismis sehingga sebati.
6. Tuangkan ke dalam dulang pembakar yang dise­diakan, bakar adunan selama 45 hingga 50 minit, periksa menggunakan lidi sate.
7. Jika kering bermakna sudah masak. Sejukkan. Hias dengan cream cheese frosting.


CARA MENYEDIAKAN CREAM CHEESE FROSTING:

BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan mentega tanpa garam
227 gm (1/2 paun) krim keju  (Philadelphia cream cheese)
2 1/2 sudu kecil gula aising (ayak)
1 sudu besar susu masam (sour cream)
1 sudu kecil vanila
1/2 sudu kecil perahan limau


CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan  mentega bersama krim keju ke dalam mesin adunan  dan pukul sehingga sebati.
2. Masukkan gula aising, susu masam, vanila dan perahan limau.
3. Sapukan frosting ke atas  kek lobak yang telah sejuk, hias mengikut kesukaan
Sumber :sajionline

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...